nieuwe heup of knie

Revalidatie na heupoperatie of knieoperatie
Sinds 1998 is de praktijk actief in het ontwikkelen van de beste behandeling vóór en na een heup- of knieoperatie. Inmiddels is op dit gebied veel kennis en ervaring opgedaan.

De patiënt wordt voorbereid op de operatie en de periode daarna. Voorafgaand aan de operatie wordt het lopen met krukken geoefend, het veilig opstaan en gaan zitten, in en uit bed gaan enzovoorts. De patiënt krijgt informatie over welke bewegingen hij / zij niet mag maken en welke juist wel moeten worden gemaakt om zo goed mogelijk te herstellen.

De eerste herstelfase duurt globaal 6 weken, in de regel tot de eerste controle door de orthopedisch chirurg. Vaak heeft de patiënt, vanwege de pijn voor de operatie, een verkeerd (compensatoir) looppatroon aangeleerd. Er is dan ook veel aandacht voor het weer goed leren lopen en belasten van het geopereerde been. Niet alleen kracht maar ook coördinatie is van belang.

Na de eerste herstelfase mag, wanneer de chirurg heeft geconstateerd dat normale belasting weer mag worden opgebouwd, getraind om de specifieke doelen van de patiënt te bereiken.
Dat is erg individueel: voor de een kan het betekenen weer zonder pijn een boodschap kunnen doen of een half uurtje wandelen. Voor een ander kan het gaan om weer lichamelijk werk te kunnen verrichten of te kunnen sporten.