MS

MS verschilt per persoon
MS kent verschillende uitingsvormen en het beloop van de aandoening verschilt per persoon. In hoeverre een beperking als gevolg van MS van invloed is op iemands dagelijks leven is in verregaande mate individueel bepaald. Zo zal bijvoorbeeld krachtsverlies in een been voor iemand met een administratieve baan heel andere gevolgen hebben dan voor iemand die de post moet bezorgen.
Op individueel niveau voorspellen hoe de MS zich in de toekomst zal uiten is zeer moeilijk danwel niet mogelijk. Verbetering van de gezondheidszorg door nieuwe inzichten en ook nieuwe medicijnen spelen daarin een grote rol.

Landelijke richtlijn
In 2011 is de eerste Nederlandse richtlijn MS gepubliceerd voor zorgverleners die zich met MS bezighouden. Deze richtlijn geeft informatie over welke behandeling op welk moment de voorkeur heeft, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een –voor het gebied van de fysiotherapie- zeer belangrijk punt uit de richtlijn is dat uit recente publicaties steeds meer blijkt dat mensen met multiple sclerose baat hebben bij het zoveel mogelijk aanhouden van normale lichamelijke inspanningen en sportbeoefening. Bewegen mag dus en het is zelfs gezond. Dat lijkt zo logisch maar er is lange tijd anders over gedacht.

Wat biedt fysiotherapie
De fysiotherapeut kan aangeven wat voor u een gezond niveau van bewegen is. Door middel van testen kan hij bepalen in hoeverre u aan de normen voor gezond bewegen voldoet. De fysiotherapeut kan u adviseren over hoe u uw niveau van bewegen kunt behouden of bereiken. Hij kan u daarbij ook begeleiden.

Wanneer sommige bewegingen moeilijk gaan kan de fysiotherapeut u laten zien hoe u een beweging anders kunt doen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van andere spiergroepen of andere beweegstrategieën. Dat kan al om zeer praktische zaken gaan zoals bijvoorbeeld traplopen of omdraaien in bed.

De fysiotherapeut kan uw niveau van bewegen vastleggen met behulp van objectieve testen. Hierdoor is het mogelijk om veranderingen in de tijd in kaart te brengen. Informatie hierover kan ook uw neuroloog helpen bij het bepalen van de meest geschikte behandelstrategie.

MS is een complexe aandoening met veel aandachtsgebieden. Een fysiotherapeut die aangesloten is bij een MS -expertisecentrum heeft kennis van al die verschillende facetten. Hij / zij weet ook wat andere hulpverleners binnen het kennisnetwerk aan kunde in huis hebben en kan u desgewenst doorverwijzen.

Door op deze link te klikken komt u direct bij de startpagina van het MS centrum op de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Via deze link komt u op de pagina van het MS netwerk fysiotherapeuten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Deze link leidt u direct naar het landelijk zorgnetwerk voor MS.